Skúsenosti s ochranou sluchu

V oblasti výskumu sa senzorickej hyper/hypo-citlivosti v súvislosti s Aspergerovým syndrómom a autizmom len začína venovať pozornosť. Na trhu však nájdete niekoľko veľmi užitočných pomôcok, ktoré popri zmenách v životnom štýle môžu prispieť k lepšiemu zvládaniu senzorickej záťaže. 

Temple Grandin, najznámejšia autistická seba-obhajkyňa, často hovorí, že kľúčom k zvládaniu senzorického zážitku je kontrola nad týmto zážitkom sústredená v rukách autistického človeka. Čo v praxi znamená, že človek, ktorý trpí napr. hypersenzitivitou sluchu urobí najlepšie, keď zváži, ktoré prostredia sú pre neho bezproblémové (môže to byť napríklad pobyt v prírode), v ktorých potrebuje podporu a pomôcky ( napríklad návšteva obchodu, kina), a ktorým sa radšej vyhnúť (napríklad preľudnené bary, školská jedáleň a pod.). 

Medzi pomôcky, ktoré chránia sluch od nepríjemných a často bolestivých vstupov patria buď slúchadlá, alebo rôzne zátky či „stoppery“.

Petra je mama dvoch detí a podelila sa s nami o to, akú ochranu sluchu používajú jej deti, pretože každé dieťa má trochu iné potreby a preferencie.

„Mám 2 deti a obe majú citlivý sluch. Tomáš 10r. má problém s hlukom. Rozrušuje a unavuje ho, najmä v škole počas prestávok. Nepomáhalo vychádzanie na chodbu, do hracieho kútika, hluk sa šíri celou školou. A tak sme začali hľadať mechanické riešenia. Postupne si vyskúšal štuplíky do uší všetkých druhov a tvarov. Tie mu nevyhovovali. A tak sme prešli na slúchadlá proti hluku. Tie spĺňajú jeho potreby a rád ich cez prestávky používa. Deťom vysvetlil spolu s pani učiteľkou, že ho hluk v triede rozrušuje a potom sa nevie ukľudniť a niektoré deti sa k nemu pridali. Pri výbere treba dať pozor, aby deťom slúchadlá pekne priliehali a netlačili ich a vekom ich meniť za väčšie. Pre Barborku 12r. je nepríjemný nielen hluk, ale ako si všimla najmä počas dištančného vzdelávania, aj rôzne iné rušivé zvuky. Pri dištančnej výuke sa ťažko sústredila pri rôznych zvukoch z cudzích mikrofónov, ozvien, šušťania a pod. Hľadali sme teda riešenie na elimináciu podobných zvukov. Našli sme ho na prvý pokus v podobe štuplíkov Flare Calmer. Od prvého dňa ich nepretržite nosí, bez upozornenia – ráno si ich nasadí spolu s okuliarmi a večer ich zloží. Nezavadzajú ani pri počúvaní hudby cez slúchadlá. Cíti sa s nimi pokojnejšie. Nevie popísať rozdiel v počúvaní, ale cíti ho v prežívaní.“

Kristína má ťažkosti s pozornosťou a po návšteve náročnejšieho prostredia často trpí pocitom vyhorenia.

„Keď sa chcem obnoviť, zrelaxovať, používam Loop Quiet, ktoré blokujú veľkú väčšinu zvukov. Fungujú dobre aj na spanie, lebo netlačia na vonkajšie ucho. Vďaka nim sa lepšie sústredím na prácu a čítanie, alebo čokoľvek čo vyžaduje pozornosť. V situáciách, kedy potrebujem rozumieť hovorenej reči a predpokladám, že budem komunikovať, používam Flare Calmer. Zvuky zjemnuje a čistí, počujem menej ruchov, zvuk je pre mňa akoby prehľadnejší. Moja osobná skúsenosť je, že vďaka regulácií zvuku som menej unavená. Zažívam taký malý zázrak, lebo z nejakého dôvodu do mňa cez nechránený sluch vstupovalo aj množstvo iných stimulov, ktoré ma rýchlo rozlaďovali a unavovali, napríklad emócie druhých ľudí, či okolité situácie. S ochranou sluchu ich vnímam, ale nerozbíjajú ma, nevstupujú do mňa a miniem omnoho menej energie na zvládanie obyčajnej každodennosti.“  8 ročný Syn s AS je tiež sluchovo hypersenzitívny, ale zatiaľ sa nepodarilo nájsť ideálne riešenie, využíva najčastejšie klasické slúchadlá na ochranu sluchu. “Syn si na zátky zatiaľ nezvykol, má rôzne obavy a zdá sa mi, že sú pre neho náročné na uchopenie, vyžadujú vyspelejšiu jemnú motoriku. Ale môže to byť aj otázka času a zvyku, svoje Loop dostal len nedávno.”   

Sme zvedaví na Vaše skúsenosti, napíšte nám cez sociálne siete čo pomáha Vám, aké stratégie a pomôcky používate. Radi Vaše prežívanie senzorického sveta uverejníme.

sk_SKSlovenčina