Visegrad Fund umožnil česko-slovenské stretnutie sebaobhajcov

Úspešnú mobilitu mladých ľudí na spektre autizmu sme zrealizovali v septembrových dňoch spolu s účasťou na 3. autistickej konferencii. Stovežatá Praha sa tak stala dejiskom česko- slovenského stretnutia mladých sebaobhajcov, ktorí sú zapojení do projektu Klíče k sebeobhájství.

#3. Autistická konferencia

Radosť, vzrušenie a kopa energie. Asi tak sa dajú opísať pocity eufórie spojené s touto rýchlou akciou. Pružný systém nového typu podpory bol spustení donorom iba v auguste. Po schválení krátkeho zámeru bolo možné podať celý projekt mobility. dva týždne po podaní projektu sme už vedeli, že cesta sa naozaj uskutoční.

Významnou časťou mobility bola možnosť úprav potrebných pre cestovanie mladých ľudí na spektre. Predovšetkým to bola možnosť asistencie. Každý zo záujemcov od 15 rokov mal možnosť cestovať a počas celej aktivity byť sprevádzaný dospelým asistentom. Tento dizajn umožnil zariadiť sa podľa potreby každého účastníka – či už rozdeliť sa na aktivity do menších skupín, alebo prispôsobiť dĺžku programu individuálnym potrebám.

Pracovná skupina príprava na konferenciu

Neúnavne nás celou mobilitou sprevádzala Dagmar Edith Holá z Nadačního fondu ATYP. Viac ju asi poznáte ako šéfredaktorku a zakladateľku ATYP magazínu. No a samozrejme organizátorku autistických konferencií. Volajú sa tak preto, lebo na nich prednášajú takmer výlučne ľudia na spektre autizmu. Prinášajú tak jedinečný, autentický pohľad a otvárajú priestor pre prezentovanie autizmu ako identity, nie poruchy. Nestrácala dobrú náladu ani pri organizačných starostiach a stíhala byť naozaj všade. Sála architektov na Staromestskej radnici a celá atmosféra konferencie aj našej mobility boli vďaka jej éterickej a zároveň tak praktickej prítomnosti neopakovateľným zážitkom.

Stihli sme toho naozaj dosť. Navštíviť vznikajúcu pobočku Za sklem n.o. ktorá nám poskytla strechu nad hlavou na zoznámenie s programom aj aktivitami a plánmi tejto úspešnej organizácie so sídlom v Zlíne. Komunitné centrum KOPEC vedie nestor českej sebaobhajoby a zakladateľ Adventoru Michal Roškaňuk. Na jednom z víkendov sme ho zažili online, no a naživo je to rozhodne ešte väčší zážitok. Stretla som sa s ním už pred šiestimi rokmi v Brne na konferencii Modrej Berušky. Vtedy ešte ako začínajúca mama – obhajkyňa, ktorá hľadala inšpiráciu a spoluprácu. Michal so svojím tímom robí veľa unikátnych aktivít, s prirodzeným adaptáciami pre ľudí na spektre, ktoré sú podmienkou naozaj efektívnej podpory. Večer sa konal aj Kinoskop s premietaním dokumentárneho filmu o zamestnávaní z vlastnej produkcie Adventor z.s. 

Premietanie dokumentu s diskusiou o zamestnávaní

KOPEC sa stal aj dejiskom nácviku prezentácií s feedbackom od koučky aj poslucháčov. A propos, koučka! Gabriela Böhmová bola taká dobrá víla celého podujatia, nenechala si ujsť príležitosť na živé vibrujúce rozhovory s našimi mladými účastníkmi. Podľa tajných pozorovaní myslím, že to bolo k obojstrannej spokojnosti. Navyše jej vďačím  za to, že po zosypaní asi desiatich vecí naraz na moju hlavu som bola schopná v stredu večer ešte ísť nahrať video, ktoré vám čoskoro predstavím. Keď „vedúca výpravy“ potrebuje asistentku, tak to je zážitok na pohľadanie. No ak má s vami v tej chvíli kto ochotne sadnúť na električku a odviesť vás doslova až pred dvere do ktorých potrebujete ísť, to je požehnanie.

Myslím, že nie som jediná, kto bol nadšený z toho, že sme zrazu boli naozaj blízko seba, pili spolu kávu, prechádzali sa po Václavskom námestí a vozili metrom… Konferenciu výborne popísala nádejná mladá redaktorka Adéla alias Neltora vo svojom článku na ATYP magazíne. Pridávame sa k jej hodnoteniu 10/10. Moderovala ju jedinečná a neprehliadnuteľná Elen Makumbirofa, ktorej ešte dlhujem diskusiu o tom, či je rozdiel medzi Aspergerovým syndrómom a autizmom, no tu mala inú úlohu a ja v podstate tiež. Verím, že sme sa nevideli naposledy a pri najbližšej ceste do Olomouce budem mať ďalšiu živú referenciu na toto mesto.

Určite nemožno opomenúť ocenenie sebaobhajcov, ktoré si v predošlých ročníkoch odniesli prevažne mladí sebaobhajci. Ocenenie za obhajobu a sebaobhajobu Time to Self – advocacy od Nadačního Fondu ATYP a Za Sklem n.o. tento rok spolu s českými laureátmi získala Vlaďa Prokajová a Viera Hincová. „Veľmi si vážim ocenenie. Sú to roky tvrdej práce a som rada, že sme sa mohli zúčastniť tejto konferencie“ napísala Vlaďa na svojom facebooku. A ja dodávam, že ocenenie od ľudí, ktorí rozumejú veciam do hĺbky a robia ich naozaj srdcom, má o to väčšiu váhu. Dagmar Holá, Marta Pečeňová, Michal Roškaňuk a Jana Adolfová s podporou predsedu zdravotníckeho výboru Magistrátu Mesta Prahy pánom M. Růžičkom nás naozaj potešili svojimi príhovormi a žičlivým nastavením. 

Posledný deň bol  v znamení relaxu a rozlúčok, pokropil nás trochu dážď v pražskej ZOO. Nemohli sme ju však vynechať, entuziazmy nepustia, a bez nich by bola všetka vynaložená námaha ťažko znesiteľná. Musíte uznať, že zo stredného Slovenska je do Prahy po dvoch rokoch pandémie poriadne ďaleko. Gorily, levy a tulene to môžu trochu vylepšiť.

Mobilita ešte úplne nekončí, môžete sa tešiť na slajdy so zážitkami a citátmi od našich sebaobhajcov a ich rovesníkov, ako aj prezentácie na záverečnom školení Kľúčov k sebaobhajobe. Autistická komunita má svoje neopakovateľné vibrácie a napriek ťažkým témam šikany, nepochopenia v školách, ableizmu, ale aj starostlivosti o seba a svoje vzťahy, bola pre účastníkov povzbudením. Vzájomná podpora, spoločné témy a pocit, že sa netreba prispôsobovať normám bežnej spoločnosti boli prítomné na každom kroku.

Ocenenie za obhajobu a sebaobhajobu, Nadační fond ATYP a Za sklem z.s.

Ak sa Vám zdá, že fotografie majú veľa tieňov, tak to bude tým, že väčšina účastníkov uvítala pološero v miestnosti bez umelého osvetlenia. Poslednou zo senzorických úprav bola oddychová miestnosť a tiež možnosť pohovoriť si počas programu individuálne s psychologičkou z organizácie Za sklem a našou koučkou. 

Najmladší dobrovoľníci

Aké zážitky má z konferencie Tomáš?

…páčilo sa mi, že som mohol byť v osobitnej miestnosti a ľudia ku mne prišli….počúvali moje názory a rešpektovali…páčilo sa mi stretnutie s Matejom, že sme sa nevideli len online ale aj zoči voči, ako aj s Tímom a mali sme rovnaké záujmy. A vôbec, že sme sa rešpektovali. Koučka akoby chápala moje potreby a pomáhala mi hľadať slová pri nejakých názorových vyjadreniach, bolo mi fajn a viac si nepamätám…

Nina zhodnotila svoje zážitky takto: Prahe som bola prvýkrát a veľmi sa mi tam páčilo. Videla som aj starú aj novú časť Prahy. Prešli sme sa cez Karlov most a najlepšie bolo metro a preprava ním. V rámci výletu sme navštívili aj ZOO v Prahe. Čo sa týka konferencie tak som spoznala kopec nových a zaujímavých ľudí.

Na záver už mi zostáva len odovzdať odkaz od našej Pastelky alias Jany Adolfovej.

Viera Hincová

sk_SKSlovenčina